DEN NYE NISSAN LEAF: NESTE KAPITTEL

  • Europeisk produksjon er snart i gang
  • Større valgmulighet med tre utstyrvarianter
  • Tekniske forbedringer gir økt rekkevidde
  • Komfortforbedringer basert på tilbakemeldinger fra kundene medmer bagasjeplass,bedre seter,mer utstyr
  • Chassiset er modifisert i Europa for Europa, for bedre kjøreegenskaper og enda større kjøreglede
  • Mer effektiv lading med 6,6 kW lademulighet

Med mer enn 50.000 eksemplarer solgt verden over og erfaring fra to år med reell nullutslippsmobilitet bak seg, er neste kapittel i historien til Nissan LEAF i ferd med å starte.

Den kan i store trekk ligne på den første helelektriske bilen som vant prisen for "World Car of the Year", men under huden er ny utgave av Nissan LEAF vesentlig forbedret og forfinet.

Frem til nå har verdens bestselgende elbil kun vært bygd i Japan, men nå som produksjonen snart settes i gang i Europa og Nord-Amerika er det foretatt mer enn 100 endringer i den prisvinnende bilen.

Forbedringene omfatter utvidet rekkevidde, større grad av gjenvinning, mer plass innvendig, bedre ladekapasitet, mer utstyr og, med tre utstyrsvarianter, større utvalg. Små styling-endringer i fronten av bilen har forbedret den allerede imponerende aerodynamiske effektiviteten.

Innspill fra kunder

Mange av endringene er kommet som et direkte resultat av tilbakemeldinger fra de første LEAF-eierne. Med noen av de mest aktive Internettforumene for noen bileiergruppe er LEAF-eierne blitt entusiastiske talsmenn for nullutslippsmobilitet og for selve bilen - LEAF har den høyeste kundetilfredsheten for noen Nissan-modell med en score på 93 prosent.

Forumene brukes til å diskutere ulike sider av livet med en LEAF, men de brukes også til å gi tips og hint til andre brukere, så vel som å foreslå en rekke forbedringer som kan gjøres i den nyskapende bilen. Ved å overvåke disse tilbakemeldingene og ved å organisere møter med kundene for å få ytterligere innspill, har Nissan inkorporert mange av forslagene i den nye versjonen av LEAF.

Nyttige data hentes ut av Carwings telematikksystem

Nissan har også innhentet tilbakemeldinger fra de samlede dataene i det unike Carwings telematikksystemet som ligger i hjertet av LEAF. Dette robuste systemet gir kundene mulighetene til å fjernstyre oppvarming og lading av bilen. Det logger også informasjon om lading, bruksmønstre og hvor langt det kjøres. Nå når LEAF har vært i salg i mer enn to år har Nissans ingeniører vært i stand til å bruke noen av dataene som er samlet inn for å optimalisere bilen i tråd med den faktiske bruken kundene har.

Endringene strekker seg fra en ny drivlinjeenhet som forbedrer bilens praktiske funksjoner betydelig til enkle modifikasjoner som tillegg av et LED inspeksjonslys inne i ladeporten som gjør lading over natten enklere.

«LEAF-eierne har sterke følelser for bilene sine og deres kommentarer og erfaringer har virkelig påvirket mange av endringene vi har foretatt på LEAF,» sa Paul Willcox, senior vice president, Sales and Marketing, Nissan Europe.

Sterk økning av forhandlere og ladeinfrastruktur

Andre aspekter ved det å eie en LEAF har også endret seg dramatisk siden bilen først ble lansert i Europa, med en betydelig utvidet ladeinfrastruktur og en betydelig økning i antall Nissan-forhandlere som selger bilen bare i de siste 12 månedene.

I tiden rundt bilutstillingen i Genève 2012, var det 150 forhandlere av Nissan LEAF i Europa og 195 hurtigladere som kunne lade batteriet til 80 prosent kapasitet på mindre enn 30 minutter. I dag, bare 12 måneder senere, er det 1400 forhandlere og mer enn 600 hurtigladere, mens antallet konvensjonelle offentlige ladere har økt fra 12.000 til mer enn 20.000.

Nissan bidrar til å utvikle hurtigladeinfrastruktur

Den dramatiske ekspansjonen i antall hurtigladere er delvis framskyndet av Nissan som har satt opp en rekke enheter for lokale myndigheter for å sette fart i utviklingen av motorveier med hurtiglading mellom de store byene i Europa. Så langt står Nissan bak installasjon av 200 hurtigladere, både hos forhandlerne og på strategiske steder, og planlegger å tredoble dette tallet i løpet av de neste 12 månedene.

Utvidet garanti

Kundenes trygghet har også økt med en ny omfattende garantiplan for batteriene. Så vel som å dekke batteriene mot feil i materialer og produksjon i fem år/100.000 km, vil de også bli dekket av en «helsesjekk»-klausul som dekker gradvis kapasitetstap. Over tid taper litium-ion batteriene en prosent av sin kapasitet, et naturlig fenomen. Men hvis batteriets levetid skulle bli redusert hurtigere enn forventet i den samme garantiperioden vil det enten bli reparert eller skiftet ut.

Produksjonen utvides til Europa

En betydelig endring på 2013-modellen av Nissan LEAF er en oppdeling av produksjonen på tre ulike steder: Nord-Amerika, Europa og Japan. I Europa starter produksjonen i Sunderland i Storbritannia der LEAF vil dele produksjonslinjen med Qashqai og gå sammen med Note og Juke ved en av Europas mest produktive bilfabrikker. Samtidig produseres de teknisk avanserte litium-ion batteriene i et nytt produksjonsanlegg like ved Sunderland-anlegget.

«Ved å legge produksjonen av Nissan LEAFogbatteriene til Europa understreker vi vår tro, ikke bare på at Sunderland-anlegget kan bygge vår teknisk sett mest avanserte bil, men også på det faktum at elektriske biler kan ses på som et reelt alternativ til konvensjonelt drevne biler,» sa Willcox.

«I løpet av to år i salg har den globale suksessen til Nissan LEAF vist at elektriske biler gir nyttig daglig transport til mennesker med et typisk daglig reisemønster. Og med et stadig ekspanderende nettverk av hurtigladere som knytter byene i Europa sammen og de forbedringene vi har gjort med batterienes levetid og LEAFs drivlinje, vil det stoppe den tradisjonelle «rekkeviddeangsten» som blir fremmet av noen av skeptikerne som grunnlag for at de ikke vil gå over til elektrisitet,» la han til.

Så vel som ikke å produsere CO2 under bruk, betyr ingen eksosutslipp også null NOx-utslipp og ingen utslipp av partikler. Alle er negative for helsen og mange kommuner arbeider hardt for å redusere dem for å unngå bøter fra EU.

Den nye versjonen av LEAF, som blir klar for salg i Europa fra sommeren, markerer en viktig milepæl i Nissans globale lederskap innenfor nullutslipp. Den vil snart få følge av en helelektrisk versjon av den prisvinnende NV200, som vil bli kalt e-NV200, som både lett varebil og en sjuseters kombiversjon. Det arbeides også med å utvikle en dedikert EV-taxi basert på e-NV200. En Infinity EV forventes i 2015.

LES MER: NYE NISSAN LEAF MER I DETALJ