NISSAN NAVARA ENGUARD CONCEPT: DEN ULTIMATE REDNINGSBILEN MED ELBIL-BATTERIER OG ENESTÅENDE FREMKOMMELIGHET I TERRENGET

  • Navara-basert redningsbil-konsept med prototype på bærbare ebil-batteripakker
  • Som en del av Nissan Intelligent Mobility-visjon, viser dette en potensiell nisje for Nissans elbilbatterier
  • Konseptet viser hvor pålitelig den prisbelønte Nissan Navara er selv under de mest krevende forhold

1.11.2016 – Nissan Navara EnGuard Concept er en tøff og smart pickup. Redningsbilen er utviklet for de mest ekstreme miljøer. Den fikk sin verdensdebut under bilutstillingen i Hannover i 2016.

Nissan Navara EnGuard Concept er basert på Double Cab-versjonen av Nissan Navara, den nåværende innehaveren av International Pick-up Award, og konseptbilen har mange skreddersydde designelementer og oppgraderinger. Dette inkluderer en avansert drone som gir viktig informasjon om hvilke farer redningsmannskapet kan stå overfor.

 

Konseptbilen byr også på verdenspremiere av en prototype av en bærbar batteripakke, som er designet og utviklet av Nissan. Batteripakken bruker Nissans utprøvde og testede elbil-batteriteknologi, som allerede er tilgjengelig på veien i helelektriske Nissan LEAF og e-NV200. Med over 250 000 solgte elbiler fra Nissan globalt er selskapet helt i forkant i denne hurtigvoksende sektoren, og bruker sin ekspertise til å utforske nye bilsektorer og forbrukermuligheter fremover.

Med batteripakkene på plass i kjøretøyets lasteplan, er de konstant i «lademodus» ved å bruke kraften som genereres fra kjøretøyets 2,3-liter 190 hk dieselmotor, slik at de alltid er klare til bruk i nødsituasjoner. Hver batteripakke er en 2 kW-enhet, bestående av syv Nissan-elbil-batterimoduler plassert i et værbestandig, maskinbearbeidet kabinett i aluminium.

Batteripakken har to kontaktinnganger (lading) og fem kontaktutganger (utladning). Den har forsenkede endepunkter som gjør de er enkle å bære. Under en redningsoperasjon kan de brukes til å ulike oppdrag, inkludert bidra med strøm til kutting/skjæring/hogging eller til å betjene tungt løfteutstyr. Pakken er spesialdesignet som et effektivt alternativ til en bensindrevet generator.

 

Ettersom de bærbare batteripakkene har nullutslipp og betjenes uten bruk av drivstoff, kan de også brukes i lukkede områder som i bygninger eller i gruver/grotter. Ekstra strømkontakter er integrert på hver side av lasteplanet.

Som en del av Nissans Intelligent Mobility-visjon, jobber Nissan med å utforske hvordan den banebrytende elbil-batteriteknologien kan integreres enda mer i samfunnet. Prototypene av disse batteripakkene er et godt eksempel på hvordan de kan brukes på nye områder for å levere renere og mer bærekraftige kraftløsninger.

To uttrekkbare brett tar resten av lasteplanet. Det øvre brettet inneholder lette artikler som toveis-radioer, tau og en øks. Det nedre brettet er dypere og smalere, og brukes til å oppbevare større artikler som oksygentank og gjenopplivningsutstyr, redningsvester og flytevester. 

Dronen er en DJO Phantom 4 med et operativt område på opptil 6.000 meter. Den veier kun 1.380 gram, og kan fly i hastigheter på opp mot 20 meter i sekundet i ca. 30 minutter, samtidig som den kan sende bilder tilbake til kjøretøyet. Disse bildene vises på en HD popup-skjerm skjult i veggen på lasteplanet.

Sammenlignet med standard Nissan Navara er kjørehøyden på Navara EnGuard Concept hevet med 50 mm for å få ekstra høy bakkeklaring og bedre terreng-egenskaper. De utvidede hjulbuene er skreddersydd med nydesignede stigtrinn mellom dem. 

Kupeen har en helt nydesignet taklinje som er 136 mm høyere enn på standardversjonen av Navara. Belysningen har en kraftig 360 graders LED-lysplanke med blå roterende varsellys i alle fire hjørner, synlig fra alle vinkler. Matchende varsellys er integrert øverst på alle utvidede hjulbuer, og i de nydesignede tåkelysene foran og i de nye baklysene. 

Fargevalg og plassering var viktig under utviklingen av redningsbilen. Nissan-forskere har for eksempel funnet ut av selvlysende grønt er den mest synlige fargen i dagslys, og dette er også den fargen som er lettest gjenkjennelig for fargeblinde personer. Plasseringen ved hjulene og stigtrinnene betyr at de er enkle å se fra hovedlysene på biler som nærmer seg. 

Navara EnGuard Concept er basert på toppversjonen Tekna, noe som betyr at kjøretøyet leveres med mange standardfunksjoner som kan være nyttig under redningsaksjoner. Disse inkluderer NissanConnect satellittnavigasjonssystem for å finne den raskeste ruten, 2-soners klimakontroll og oppvarmede seter for ekstra god komfort.

Den aller nyttigste funksjonen er allikevel Nissans banebrytende Around View Monitor, et 360 graders kamerasystem som viser et fugleperspektiv av kjøretøyet og omgivelsene på dashbordskjermen. Dette er et ideelt verktøy for redningsarbeidere slik at de kan navigere i ulendt terreng uten å måtte å gå ut av bilen, noe som gir mindre forsinkelser. 

Også chassiset er oppgradert. Akkurat som på alle Navara-modeller er dette konseptet bygget rundt et stigerammechassis og har i tillegg et justerbart og avansert hjuloppheng for å gjøre terrengegenskapene enda bedre.

Philippe Guerin-Boutaud, Corporate Vice President, Light Commercial Vehicles hos Nissan, kommenterer:

- Nissan Navara er en tøff og smart pickup som våre kunder stoler på uansett hvor og hva de gjør i hverdagslivet. Nissan Navara EnGuard Concept er en forlengelse av dette prinsippet, og viser hvordan vår prisbelønte pickup takler selv de tøffeste terrengene og redder liv. 

 - Navara EnGuard Concept er et nytt kapittel i Nissan Intelligent Mobility-visjon der vår forpliktelse er nullutslipp og null ulykker. Vår prototype på den bærbare elbil-batteripakken viser hvordan Nissan kan integrere sin verdensberømte elbil-batteriteknologi og ekspertise i nye sektorer fremover, sier Guerin-Boutaud.

For mer informasjon om funksjoner og teknologi på Navara EnGuard Concept, pluss en rekke bilder og videoer, besøk http://newsroom.nissan-europe.com