NISSAN ESFLOW - Gir elektriske biler gnist

Den er fortsatt bare et konsept, men den elektriske sportsbilen Nissan ESFLOW beviser at det er mulig å være miljøvennlig uten at det går utover kjøregleden.


Den ser ut som en sportsbil, har kjøreegenskaper som en sportsbil og den har ytelser som en sportsbil. Men ESFLOW skiller seg fra alle andre sportsbiler som hittil er laget på et viktig punkt: Den er elektrisk. Den bruker teknologi som er utviklet i den prisvinnende Nissan LEAF, og elbil-konseptet viser at det kan være like moro å kjøre bil i framtiden som det er i dag.

I korte trekk
ESFLOW - et 100 prosent elektrisk sportsbilkonsept
Bakhjulsdrevet toseter
To elektriske motorer som driver hvert sitt bakhjul
Laminert lithium-ion batterier montert lavt for best mulig vektfordeling
Dramatisk styling med buet frontrute for uhindret sikt
0-100km/t på under 5 sekunder
Over 240 km kjørelengde på en lading
Nissan ESFLOW
Nissan har rykte på seg for å skape noen av de mest spennende sportsbilene på markedet. Nissan har også utviklet verdens første nullutslipps familiebil, Nissan LEAF.

Nå har Nissan ført disse to områdene sammen. Vi har tatt spenningen i en sportsbil og miljøeffektene av en elektrisk bil og kommet opp med et nytt og spennende elbilkonsept: ESFLOW.

ESFLOW er helt fra starten utviklet som en helelektrisk bil for å skape en idé om hvordan en nullutslipps sportsbil vil se ut i framtiden. Å leve miljøvennlig blir ofte sett på som et stort offer - ESFLOW endrer denne oppfatningen radikalt.

Å eie en miljøvennlig bil trenger ikke å gå på bekostning av kjøregleden. Et kort blikk på ESFLOW er nok til å fortelle deg hva slags bil dette er: Et langt panser som leder opp mot en bratt forsenket buet frontrute, den kompakte kupeen som plasserer føreren og passasjeren midt i bilens tyngdepunkt, lutede hjulbuer over ultralavprofildekkene som sitter på sekseikede felger. ESFLOW er utvilsomt en sportsbil, og mange vil kjenne igjen elementer fra klassiske og moderne sportsbiler fra Nissan.

ESFLOW er ikke en eksisterende ICE (intern forbrenningsmotor)-drevet bil som er bygd om til elektrisk drift, men en sportsbil som er konstruert fra bunnen av som en nullutslippsbil. Dette betyr at Nissan framtidsrettede designere har hatt frie tøyler til å plassere drivverket og batteriene i en optimal posisjon, slik at bilens kjøreegenskaper og ytelse skal bli best mulig samtidig som at kjøregleden skal bli enda større.

Bilen
ESFLOW er basert på eksisterende teknologi som er brukt på en innovativ måte. Et attraktivt og iøynefallende karosseri i komposittmateriale dekker et aluminiumschassis med innebygd veltebur. Drivenheten som benytter den samme teknologien som er installert i Nissan LEAF er justert for å gi deg en sporty kjøreopplevelse.

Drivverket
ESFLOW har bakhjulsdrift og drives av to elmotorer. Bilens proporsjoner gjør det mulig å plassere de to elektriske motorene over bakakslingen midt i bilen. Disse motorene styrer uavhengig av hverandre det venstre og det høyre hjulet og dermed blir dreiemomentet optimalisert for å sikre en enestående stabilitet og kontroll så vel som effektiv regenerering av kraften. Motorene produserer et stort nok dreiemoment til at bilen når 100 km/t på under 5 sekunder.

Kraften til motorene kommer fra de samme laminerte lithium-ion batteripakkene som brukes i Nissan LEAF, men i ESFLOW er pakkene plassert langsmed for- og bakhjulene. Dette sentrerer bilens masse og dermed også rotasjonspunktet, nærmere førerens hofter. Disse smart plasserte batteriene gjør at bilen kan kjøre hele 230 km på en lading.

Chassiset
Det er bygd et aluminiumschassis rundt drivverket som drar full nytte av mulighetene som nullutslipps elektrisk drivkraft gir. Kraftcellene er innebygget på en måte slik at de gir fordeler til ESFLOWs styrke og likevekt, ikke skaper ulemper. Det er faktisk slik at i motsetning til en konvensjonell drivstofftank blir ikke batteriene lettere etter hvert som de gir fra seg energi, dermed er bilens vektfordeling konstant under hele kjøreturen.

Den høye linjen som skapes av ESFLOWs klassiske sportsbilproporsjoner har skapt plass for å legge inn sterke, men likevel beskjedne veltebøyler inn i strukturen bak setene for på en sikker måte å kunne oppta hele vekten av bilen i tilfelle den skulle rulle rundt. Bilen har dermed ikke behovet for framtredende, tykke forsterkede A-stolper og de blindsonene som de uunngåelig skaper.

Denne nesten uhindrede sikten framover er ikke ulik den jagerpiloter er vant med, og akkurat som disse pilotene snakker om å "spenne flyet på ryggen", vil ESFLOW-eierne også vil føle at bilen blir en forlengelse av kroppen, som reagerer hypereffektivt på alle signaler. Føreren skal være i midten av sportsbilen både fysisk og billedlig.

Karosseriet
ESFLOW er utvilsomt en attraktiv bil. Friske, rene linjer forteller ikke bare om renheten i dens sportslige potensial, men antyder også renheten som er iboende i elektrisk kraft. Fargeskjemaet som er valgt for konseptbilen er inspirert av isbreer - reflekterende fast væske med blåskjær i skyggene. Akkurat som med sine aner fra ZEV-konseptet og andre stallkamerater er ESFLOWs frontlys og Nissan-emblemet farget kjølig blå. De sekseikede felgene inneholder blå karboninnslag, mens det samme materialet pryder kanalene, den takmonterte spoileren og den nederste delen av støtfangeren bak.

Blå LED-lys fremhever de futuristiske lysene som er innfelt i karosseriet både foran og bak. Der Nissan LEAFs framstående frontlys brukes for å lede luftstrømmene rundt sidespeilene trenges ikke dette på ESFLOW ettersom speilene er erstattet av små kameraer som peker bakover nederst ved A-stolpene. ESFLOWs frontlys gjemmer likevel en egen hemmelighet: Flipp-ut ladepunkter som er bygd inn i luftkanalene under.

Interiøret
Miljøvennlig minimalisme behøver ikke gå på bekostning av luksus. At kupeen i ESFLOW skal være ren, åpen og vektbesparelse har vært en prioritet i designen, men den er likevel et komfortabelt og morsomt sted å sitte. De klart tyngste komponentene i moderne bilinteriører er setene med sine stålrammer, tykke polstring og stadig større grad av elektronikk. I ESFLOW er setene bygd inn i skilleveggen mot bagasjerommet slik at det ikke er behov for en tung ramme. Dette betyr selvfølgelig at de ikke kan justeres, men dette betyr ingenting i og med at rattet og pedalene kan justeres elektronisk slik at de passer best mulig til hver enkelt førers størrelse og foretrukne kjørestilling.

Selve setene er polstret i gyllent skinn og perforert ruskinn, mens dørene er trukket med mørkt blått skinn og ruskinn. Motivet med blått og gull, fargene man ser i gnister, videreføres over dashbordet som også er pyntet med sølvkarbonlister og inneholder fire multifunksjonelle LCD-displayer.


Føreren
Daniel er ESFLOW-eier, han arbeider med teknologi, men lever for helgene. På fredag etter arbeidstid setter han seg bak rattet i sin ESFLOW som med en gang kobler seg opp mot smarttelefonen han har i lommen og kalkulerer den raskeste ruten hjem til kjæresten hans. Det å finne en parkeringsplass langs veien er en lek i og med at ESFLOWs kompakte dimensjoner tillater den å gli inn i de trangeste parkeringsplassene. På lørdag kveld kjører han til en populær klubb for å vise frem sine ferdigheter som DJ, og vennene hans er imponert over den kule og elektriske sportsbilen hans.

På søndag kjører Daniel en hyggetur opp på fjellet. ESFLOWs enestående vektfordeling og uhindrete sikt framover gjør at han finner hver topp uten å anstrenge seg, hver eneste gang. Turen ned fra fjellet er enda mer avslappet og han lar ESFLOWen bremse gjennom de lange kurvene, og gjør om bremsekraftenenergien til elektrisk energi som han kan bruke så snart bilen kommer inn på veiene i byen.

Mens ESFLOWen tar til seg energi i garasjen forbereder Daniel seg til uken som ligger foran ham med fulladede batterier.

Se film av ESFLOW her: http://www.youtube.com/nissanineurope


Til redaktøren

Bilutstillingen i Genève
Konseptbilen ESFLOW vil bli presentert for første gang under Bilutstillingen i Genève (3. - 13. mars 2011) der den vil stå på Nissans stand sammen med en rekke andre innovative og spennende nykommere, som i motsetning til ESFFLOW er produksjonsklare.

Nullutslipps- og lavutslippsbiler representeres av Nissan LEAF, Årets bil i Europa i 2011, og den første helelektriske vinneren av CoTY, samt den avanserte Micra DIG-S. Den siste versjonen av Nissans populære bybil drives av en turbomatet 1,2 liters direkteinnsprøytings tresylindret bensinmotor som produserer bare 95 g/km CO2.

Sportbilgleden finner du i den siste versjonen av superbilen GT-R og en spesialversjon av lillebroren 370Z GT Edition. For å understreke bredden og dybden i Nissans produktutvalg vil standen også inneholde Nissans bestselgende og segmentdefinerende crossovere - Juke, QASHQAI og Murano - så vel som bybilene Note og Pixo amt V-TRAIL, Pathfinder og Navara 4x4s.


###


Om Nissan i Europa
Nissan har om lag 12 500 ansatte i sin europeiske virksomhet innenfor design, forskning og utvikling, produksjon, logistikk og salg og markedsføring. I kalenderåret 2010 solgte selskapet 555 000 biler i 47 markeder i Vest- og Øst-Europa inkludert Russland. I tillegg produserte selskapet totalt 527 966 biler i sine fabrikker i Spania og Storbritannia.

Nissan Nordic Europe er Nissans import- og markedsorganisasjon for Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Latvia og Litauen. Selskapet har omkring 170 ansatte og har sitt hovedkontor i Finland.